Hvor stammer akupunktur fra og hvad er det?

Akupunktur er behandling indenfor den kategori, som kaldes alternativ behandling. Det stammer oprindeligt fra Kina og andre dele af Fjernøsten, og der bruges nåle, som behandling.

Nålene stikkes ind i de såkaldte akupunkturpunkter. Nålene indsættes i patienten, som enten forebyggelse eller behandling for nogle bestemte sygdomme. Den gamle kinesiske forklaring på akupunkturens virkning er, at nålene genopbygger kroppens energibalance, hvis den er gået ud af balance.

Der findes 12 energibaner i kroppen. Disse baner kaldes for meridianer. Akupunktur begyndte først for alvor at slå igennem i vesten i 70’erne, efter at en række læger havde besøgt Kina og set virkningen af akupunkturen, for eksempel til at bedøve patienterne med. Og det varede ikke længe for akupunktur blev et naturligt supplement til det normale og etablerede behandlingssystem. 

De to modvirkende kræfter, Yin og Yang, ligger til grund for akupunkturen. Disse 2 kræfter bør hele tiden være i balance, og er de ikke det, kan akupunktur gå ind og skabe balance igen. Akupunktører forklarer, at dit helbred er afhængig taf balance, ikke kun i din krop, men balance i hele universet.

Den energi der strømmer i de 12 meridianer, kalder kineserne for livskraft, og hvis denne energi kommer i ubalance, kan man ved hjælp af akupunkturnåle genoprette den, og på den måde fjerne smerter eller bedøve dele af din krop.

Den videnskab, der ligger til grund for akupunktur skønnes at gå helt tilbage til en videnskabsmand, som levede for mere end 4000 år siden. Og at hans viden danner grundlag for hele den kinesiske lægekunst. Det er også denne viden, som de kinesiske lægestuderende bruger i deres uddannelse. I dag kender man over 1000 akupunkter, det vil sige de punkter, som der kan isættes nåle i og hvor man kan opnå en helbredende eller bedøvende effekt, læs mere på Fysioterapeut Horsens

Akupunktur behandling i vores tid

Nogle vil nok påstå, at akupunktur kan have en helbredende eller lindrende effekt på alle sygdomme, men metoden er dog ikke bevist og dermed ikke helt sikker. Nogle oplever en god effekt af akupunktur, mens andre slet ikke oplever nogen form for bedring.

Der er folk, som vil påstå, at det er den såkaldte Placeboeffekt, hvor det er troen, som ”flytter bjerge”. Det vil sige, at tror du nok på at akupunkturen vil virke, så vil den også virke. Tror du derimod ikke på at den vil virke, så udebliver effekten. Man kan så sige, at hvorfor virker det så så godt på både dyr og helt små børn. Det må være op til den enkelte, at vurdere, om akupunktur er noget, man vil lægge sig på briksen for at prøve. Der er mange eksempler på, at behandling tit kan fjerne eller bedre smerterne ved forskellige lidelser og skader.

Det kan for eksempel være i forbindelse med problemer i muskler og led, skader, der er opstået ved sport og idræt, astmatiske lidelser, problemer med fordøjelsen, hormonforstyrrelser, dårligt immunforsvar og meget andet. Akupunktur kan desuden hjælpe med at nedsætte din rygetrang og måske endda resultere i et fuldstændigt rygestop. 

Sådan foregår en behandling med akupunktur

Når du modtager akupunkturbehandling, vil du næsten ikke opleve nogen form for smerte eller ubehag. Det er meget normalt, at en akupunkturbehandling varer omkring en time.

Akupunktører anvender næsten altid engangsnåle, for at undgå at der overføres smitte fra den ene patient til den næste. De små nåle, der stikkes ind, stikkes kun mellem ca. 2 og 8 millimeter ind i huden, helt afhængig af det lag fedt, der er under huden.

Når nålene stikkes ind, vil du ofte mærke det som om der kommer en lille krampe i huden eller en ømhed, der stråler ud fra det sted, hvor nålen sættes i. Du vil underbehandlingen og mens du ligger med nålene i huden, ofte føle en form for afslapning, nogle vil endda sige en slags beruselse.

Det er meget forskelligt, hvor mange akupunkturbehandlinger, du har behov for, for at afhjælpe eller lindre dine smerter. Som regel er ca. 3 behandlinger med akupunkturnåle tilstrækkeligt, og du vil opleve en form for bedring eller fuldstændig helbredelse. 

Der er mange måde, hvorpå dine akupunkter kan stimuleres. Læs mere om det her

Det er ikke kun nåle, der kan anvendes til at stimulere dine akupunkter med. Hos akupunktøren vil du nogle gange blive tilbudt behandling ved hjælp af elektrisk stimulans (også kaldet elektroakupunktur), du kan få tilbudt laserbehandling, vakuum behandling eller lydvibrationer (sonopunktur) ser mere på Fysioterapeut Slagelse.

Du kan også få akupunktur ved hjælp af fingermassage. Det er desuden ikke ualmindeligt, at akupunktøren tilbyder, at du kan kombinere akupunkturbehandlingen med urtemedicin, se også Fysioterapeut Fredericia

Lider du af migræne og hovedpine? Måske kan akupunktur hjælpe dig

Akupunktur har med gode resultater hjulpet folk, der lider af voldsom hovedpine eller migræneanfald. Det er langt de fleste, som ønsker at blive af med deres hovepine eller migræne, som oplever, at deres smerter forsvinder efter at være blevet behandlet med det. Der findes mange former for hovedpine, som kan føles på mange forskellige måder:

jagende, dunkende, som om der sidder et bånd om dit hoved, dit hoved kan føles tungt eller som en bankende fornemmelse. En hovedpine kan sidde mange forskellige steder i hovedet, måske mærker du, at den sidder i panden eller bag øjnene, eller måske oplever du, at den kommer fra nakken eller simpelthen i hele hoved- og nakkeregion.

Uanset hvordan din hovedpine føles og hvor den sidder, vil du opleve en forbedring eller ligefrem helbredelse med behandling hos en akupunktør ved Fysioterapeut Aalborg. Hovedpine og migræneanfald kan være så slemt, at det kan virke invaliderende for den person, som lider af det og det kan også påvirke familieliv, andet socialt samvær og fritidsaktiviteter samt ens præstations på jobbet.

Hovedpine og migræne rammer lige pludselig, og det kan være svært at planlægge sin tid, for man ved aldrig, hvornår et nyt anfald rammer. Og når det rammer, må man aflyse de aftaler man havde, for så er der ikke andet at gøre, end at gå i seng og rulle gardinerne for. For når man får migræne er man meget lysfølsom, har hovedpine og kvalme og nogle får også opkastninger.

Med de mange gode resultater på, at akupunktur virker på denne slags smerter, er det bestemt et forsøg værd, at prøve at få hjælp den vej. Så find en lokal akupunktør nær dig, og tag en snak om, hvad han eller hun tror, at akupunktur kan hjælpe dig med. 

Akupunktur mod rygning – er det noget for dig?

De fleste rygere synes, at det er meget svært at stoppe med at ryge. Og om du har røget få eller mange år, gør ikke en forskel. Når først man er afhængig af rygning, er det meget svært at smide den last. Du har måske prøvet alle former for rygestop, men intet er lykkes. Men hvad med at bruge det imod rygestop?

Måske er det her, at du kan hente hjælp. Med akupunktur får du hjælp til at styre din rygetrang og styre de værste abstinenser, og på den måde bliver lysten til at ryge langt mindre. Du skal selvfølgelig ville blive røgfri, og en stor del af successen ligger i din motivation. Det anslås, at ca. 75 % af de rygere, som prøver at blive røgfri, er nogle behandlinger ikke længere er rygere. Det må da siges, at være en høj succesrate. Og et meget højt antal sammenlignet med andre former for tilbud om rygestop.

Når du møder op hos en akupunktør for at få hjælp til at stoppe med at ryge, er det vigtigt, at du selv inden har taget en beslutning om at ville holde op med at ryge, og at du er motiveret for det. Du har også haft en samtale med akupunktøren inden, så I kender lidt til hinanden og du har selvfølgelig også fået fortalt, hvad der kommer til at ske under behandlingen.

Det foregår ved, at du får isat små tynge akupunkturnåle i kroppen på forskellige steder, og så ligger du i ca. en halv time mens nålene virker. Du vil også få sat nogle meget små nåle i ørerne, så du får en endnu bedre virkning af behandlingen. Det er meget forskelligt, hvor mange behandlinger der skal til, før du er røgfri, men generelt vil der mellem 1 og 5 behandlinger til.

Udover at gøre dig røgfri, så efter en tur ved Fysioterapeut Køge oplever nogle også en ro i kroppen og mindre tendens til at blive urolig og utryg, og dermed er behovet for at tage en cigaret jo også mindre. Og effekten af akupunkturbehandlinger mod rygning holder i ca. 5 år og dermed er der jo en ret god chance for, at du forbliver ikke-ryger.